TEST

LURBEL Trail Running

Ja fa temps que les peces de roba compressives son cada cop més habituals en curses de muntanya. Qui més qui menys ha sentit a dir alguna vegada que la compressió aporta beneficis en l’oxigenació de la sang i per tant ajuda a endarrerir els signes de fatiga, i que sobretot aquest tipus d’articles on aporten més beneficis és en la llarga distància.

El passat setembre, ultimant els detalls de la meva primera cursa de d’ultraresistència, l’Ultra Pirineu, vaig començar a buscar més informació i també aconsellat pel meu fisio de confiança vam decidir provar d’utilitzar malles i mitges compressives.

Amb l’assessorament de l’Arnau, vam encomanar les malles Lurbel Tifon Pro i les mitges Lurbel Ultra, aquestes últimes en format “pernera”, és a dir, sense la part del mitjó, només per subjectar la part dels bessons i tots els músculs de la zona del tibial.

Així doncs, havent-ho utilitzat a l’Ultra Pirineu, una cursa ràpida i tècnica de 25k (Roc Gros), o en una 3a posició a la Marató de Sant Llorenç Savall i uns quants entrenaments variats, aquestes son les meves conclusions.

(Abans d’entrar-hi, però, cal aclarir una obvietat, i és que aquest és el relat de la meva experiència personal, i que com a experiència intransferible i subjectiva és única, però espero que us pugui ajudar en cas de dubtes o per tenir més informació)

Característiques

M’agradaria començar per destacar l’aspecte de les dues peces, i és que a primer cop d’ull i responent al tacte, donen sensació de suavitat però alhora fermesa i durabilitat.

No son les peces més fines i lleugeres, però us asseguro que en aquest sentit no us heu de preocupar perquè la transpirabilitat és senzillament brutal i en cap moment tens la sensació d’anar xop.

Lurbel Ultra

Pel que fa a les mitges Lurbel Ultra son les que he utilitzat més, i això és fruit del seu resultat. Com deia, son unes mitges que ofereixen una sensació de fermesa i subjecció molt considerables, però que en cap cas arriben a atabalar, i és que aquesta era una de les meves preocupacions.

Si bé és cert que és una peça que és recomanable utilitzar en llarga distància o en condicions de temps fresc, he de dir que en distàncies curtes n’he tret un molt bon rendiment i que amb calor no m’han donat sensació de sobreescalfament.

Tot i així, on m’han donat millor resultat i on he notat l’ajuda que ofereixen és a l’Ultra Pirineu. És molt difícil identificar si realment els músculs t’estan oxigenant millor, però et brinden unes sensacions de seguretat, d’acompanyament muscular, de subjecció, i fins i tot d’estabilitat, que en aquestes distàncies s’agraeixen molt.

No puc afirmar que la compressió aporti els beneficis que la teoria li atribueix, però sí que puc afirmar que la meva experiència, sobretot i remarco en distància llargues, és molt positiva i son un article que ens pot ajudar a sentir-nos més segurs i empoderats quan afrontem els nostres reptes.

Per posar-li un “però”, la part inferior de les mitges és igualment molt compressiva i a l’hora de treure-me-la he tingut dificultats perquè costa que passi pel peu, i més amb suor pel mig. A l’haver de fer molta força per aconseguir treure-la se m’han fet “carreres” que si bé de moment no han afectat al rendiment, no és el que hauria de passar.

A l’acabar Ultra Pirineu, les rampes que no havien aparegut en tota la cursa, van aparèixer a l’hora de fer tanta força per treure-les. Sense ser-ne un expert, crec que intentar flexibilitzar la zona amb un altre tipus de teixit serviria per acabar de fer-ne un producte excel·lent.

Lurbel Tifon Pro

Passem ara a les malles Lurbel Tifon Pro. Son unes malles visualment molt atractives i amb una estètica diferent a d’altres malles del mercat, ja que son relativament curtes i li donen un estil “retro” que personalment m’agrada molt. En aquest cas ens trobem amb una compressió més lleugera que amb les mitges.

La compressió es centra sobretot en la part mitja de la cuixa, allà on acaba la malla. La flexibilitat de la malla ens permet sentir-nos còmodes i en aquestes tirades llargues ens ofereix un suport agradable.

És en distàncies curtes i on volem anar més ràpids que potser apareix el “hàndicap” pel que fa a les sensacions que ens brinda, ja que el suport que ens ofereix la compressió pot confondre’s amb resistència.

Segurament només és una sensació perquè el rendiment que n’he tret ha estat igualment bo, però em fa arribar a la conclusió que on els hi podrem treure més suc és quan vulguem sortir hores i hores sense preocupar-nos de res més que de gaudir un munt de kilòmetres.

Cal comentar dos punts que personalment milloraria, i és que la part alta de les malles es subjecta per la pressió mateixa i una vora relativament rígida, amb el que depenent de la forma del teu cos et pot resultat més o menys còmode, o que t’apreti la panxa, i ja sabem com volem evitar els problemes estomacals en curses llargues. Potser un tipus d’ajust més personalitzat, amb algun tipus de goma o algun altre sistema podria funcionar.

L’altre punt és una butxaca ubicada a la zona del cul on ens hi cap el mòbil i fins i tot les claus i algun gel. Si bé és cert que m’ha sorprès per la comoditat respecte el primer moment en que la vaig veure, se situa just al mig del glutis i si et despistes i t’asseus o caus de cul ja et pots canviar la pantalla. Crec que ubicar-la una mica més amunt, a la zona lumbar, la faria més pràctica i segura. De totes formes no fa rebots i queda tot molt ben posat.

En definitiva, les malles Lurbel Tifon Pro m’han ajudat en sortides llargues i m’han ofert bones sensacions de subjecció i suport, fet que t’aporten una seguretat extra. El teixit sembla molt resistent i que tingui molta durabilitat, cosa que em fa pensar que m’acompanyaran en molts entrenaments i qui sap si en alguna ultra més.

Conclusions

Com veieu les conclusions que trec de les peces compressives son relatives, i és que la teoria i la pràctica, quan les sensacions es posen pel mig, es poden arribar a confondre. Cadascú té el cos que té i entrena com entrena, li funcionen més unes coses o unes altres, i se sent més còmode vestit així o “aixà”.

La meva humil experiència m’ha permès gaudir de molts kilòmetres amb molt bones sensacions. Sensacions que buscava a l’hora d’encarar la meva primer Ultra i que m’ajudessin a creure que ho podria fer perquè estava equipat amb el millor material possible.

Us animo a que us deixeu assessorar i ho proveu, ja que pel gran gruix de corredors, aquest “feeling” que ens pot aportar una peça compressiva ens pot ajudar a creure més en nosaltres i aconseguir satisfactòriament els reptes que ens plantegem.

Molta salut i ens veiem a la Muntanya!

Aniol Riba (@aniol.riba)

ODLO Trail Running
Menú