DONES; l’adaptació del material de muntanya.

Article amb crítica sobre l’evolució del material de muntanya per a les dones.

Com en el món de la moda urbana, tampoc trobem neutralitat de gènere en la muntanya. Tot i l’avenç, l’esforç i el desenvolupament que destinen certes marques per a adaptar productes i fer-los més utilitaris i funcionals per a nosaltres, dins del món del material per a esports de muntanya, també hi ha discriminació de gènere.
Com que vivim en una societat en què el masculí encara preval per sobre del femení. La diferència que les marques atorguen al gènere demostra la persistència dels rols tradicionals de gènere, segons els quals se suposa que els homes estan més disposats a l’aventura i les dones s’han de centrar a cuidar-se i estar guapes. Els colors i els tallatges són dues maneres de veure aquest concepte.

Cada vegada som més les dones que practiquem esports a la muntanya, i és per això que pels volts del 8 de Març, hem volgut dedicar unes línies per presenciar com evoluciona i s’adapta el material a les nostres necessitats, cada vegada més evidents, gràcies a la tecnificació i professionalització que hem pres dia rere dia voltant per aquestes muntanyes. Veiem doncs certes característiques modificades que podem trobar en productes específics d’alpinisme, senderisme, curses de muntanya, escalada…

Les motxilles Cada vegada més regulables i ajustables. Gràcies al fet que certes marques han desenvolupat motxilles amb la superfície de l’esquena més petita o regulable, fet que fa que la motxilla ens quedi més ben adjudicada sobre els malucs. Un altre factor important a destacar, són els tirants més corbats en la zona que fins ara tenia més contacte amb el pit de la dona.

En aquest clip podreu veure com Deuter adapta les motxilles a les dones:

Ja és normal, trobar el mateix model de bastons en diferents talles, inclús en els models de bastons regulables, ja que una persona amb més alçada necessita uns bastons més llargs, i algú més baix, no cal que arrossegui el pes de l’extensió, ja que no la necessita. És per això, i pel gruix del puny, que distingim els bastons en gènere masculí i femení, o simplement en tallatge, ja que recordem que podem trobar homes baixos, i dones altes i amb les mans grosses.

Bastons Black Diamond específics per les dones.

En l’escalada també s’han adaptat productes al gènere, i és per això que podem trobar una gran quantitat d’arnesos específics per a nosaltres. Entre altres productes.

Un arnès o talabard dissenyat per dones, el caracteritza una anella més grossa, fet que farà que ens quedi l’arnès més adaptat a la nostra cintura i malucs, d’una forma similar al que comentàvem de les motxilles, fet que ens genera molta comoditat, que la notarem més després d’estar penjant o assegurant una estona.

La marca Edelrid, fa un model d’arnes molt còmode i ajustable a la cintura, fixeu-vos en els detalls que ens mostren en aquest vídeo.

Video explicatiu sobre un arnès específic de dona, de la marca Edelrid.

És sabut, que els cossos de les dones i els dels homes no són iguals, i és per això que sempre recomanem a les dones que mirin roba específica per nosaltres, ja que la majoria de marques tèxtils també adapten els tallatges al nostre cos. D’aquesta manera, si parlem d’una jaqueta de plomes, per exemple, si la tenim més adaptada al nostre cos, perdrem espai per escalfar i guanyarem temperatura.

El calçat, és molt important fer un incís en aquest apartat, ja que les dones corren i caminen de manera diferent que els homes, i això és especialment evident mentre caminen per terrenys accidentats.

 Merrell ha creat Q FORM® 2 , una tecnologia única de sabates dissenyada per encoratjar l’alineació natural, que redueix la fatiga i augmenta el confort. En aquest moment podem trobar aquesta tecnologia en diferents models de calçat d’aquesta marca.

En aquest video podreu veure com s’adapta la patent de Merrell al nostre caminar.

Si parlem de seguretat, també trobarem cascs de muntanya adaptats als nostres caps, el disseny, la forma i el contorn del cap permeten portar certs cascs amb cabells llarg, recollit en una cua, i això genera que tinguem cascs dissenyats especialment per a dones o persones amb el cabell llarg.

Des de Camarasa som conscients de que ens queda un llarg camí per recórrer per trobar la igualtat de gènere, així doncs, seguirem posant el nostre granet de sorra per a aconseguir-la.

A les nostres botigues podreu conèixer l’Alba i la Núria, escaladores i alpinistes apassionades, amb moltes ganes d’assessorar-vos i trobar la peça adient a les vostres necessitats.

Núria Garcia – Camarasa Muntanya

Març 2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Menú