TEST

Ultra 82 + Xenic 10

Lleugeresa i polivalència

Per a terrenys de neu variable, com és habitual al Pirineu, els esquiadors de muntanya busquem sempre un esquí polivalent tirant a lleuger ja que amb aquestes característiques ens assegurem: menys cansament a la pujada, capacitat de carregar-los a l’esquena amb facilitat i resposta en baixada en neus que poden anar des d’acumulacions de pols a crostes gelades en una mateixa sortida.

Després d’haver utilitzat els esquís ULTRA 82 de la casa Hagan amb les fixacions XENIC 10 de Fritschi en tot tipus de neu i sortides afirmo que són una opció excelent per moure’s pel Pirineu amb seguretat i comoditat.

Esquí ULTRA 82 (Hagan)

– Molt lleuger (1050 gr el de 164 cm): no es nota a la motxilla pràcticament, cosa que ens facilita ascensions en canals o crestes per no mencionar que en pujada és com si no portessis res. A més, tot i tenir un patí de 82 en pujades tècniques gelades o travesses es comporta genial, ja que al tenir un radi de gir de 18 no és exageradament “carving” i molt cantell es recolza sobre la superfície inclinada.

– Molt sòlid a la baixada: si bé en pujada és un luxe portar només 1300 g a cada peu (sumant la fixació) en baixada podríem pensar que és molt inestable. Contràriament a això les sensacions que m’han transmès en les múltiples sortides són d’estabilitat i control. Gràcies a la seva ànima de fibra de carboni combinat amb fusta de pawlonia aquest esquí respon en qualsevol terreny. No és un esquí pròpiament «baixador» ja que és molt lleuger, però en descnesos de canals i neus variables no he tingut cap queixa.

– Absorveix bé les vibracions: l’esquí és sòlid i absorveix correctament les vibracions (generades sobretot en neu dura). Per tant ens permet fer més girs durant més estona sense fatigar-nos tant les cames. Això es tradueix en descensos més ràpid i més estona seguida de “plaer”.

 

Xenic 10 By Fritschi

280 grams de lleugeresa seguretat i comoditat:

Seguretat: inclou 3 avantatges significatius respecte molts dels seus competidors:

  • En mode esquí la fixació d’agulla davantera no es pot obrir accidentalment perquè tanca de forma horitzontal. Per tant en baixades tècniques ja no cal fixar-los en mode caminar. Aquí sí que m’agradaria remarcar que cal netejar bé de neu l’orifici de les punteres de la bota per tal de poder pujar correctament la palanca, ja que aquesta costa una mica de tancar. En mode esquí no hi ha mai problema, però en mode pujada cal tibar fort de la palanca i això seria una cosa a millorar per futures edicions.
  • En mode esquí, en cas de xoc frontal sobtat o excessiva flexió de l’esquí (possible allau) la puntera té un detector que allibera automàticament la bota per tal de separar esquiador i esquis.
  • La talonera ofereix regulació din 4-10 tan vertical com lateral. Cosa que li ofereix una seguretat extra a l’esquiador que busca lleugeresa però vol descendir amb tranquil·litat.

Comoditat:

  • Les agulles de la puntera són de molt fàcil tancament i es poden calçar ràpidament en terrenys menys “còmodes”. Val a dir però, que vaig necessitar un parell de sortides per acostumar-m’hi ja que a l’inici no sempre l’encertava.
  • L’alça es pot activar molt fàcilment amb el bastó sense necessitat d’ajupir-se. Només en té una, però de moment no he trobat a faltar cap altra.
  • Amb un joc pretensat de 10mm, la talonera és capaç d’absorbir la flexió excessiva de l’esquí en cas de neus dures i així transmetre menys càrrega a les cames.

Conclusions

Dintre les gammes de HAGAN els models ULTRA es caracteritzen per una gran lleugeresa. Així doncs, la combinació d’un patí estable de 82 amb un pes molt lleuger i unes fixacions segures i també lleugeres faran la delícia de tot esquiador polivalent.

Us deixo aquí l’enllaç del funcionament de les fixacions Xenic 10 per veure amb més claredat els aspectes comentats:

velocity glove by Rab
VELOCITY GUIDE GLOVE
flostis
Flostis KOP de GAS
Menú