La muntanya té nom de dona

El 8 de març ja és aquí, el Dia Internacional de la Dona, dotze mesos després en el que les dones han (i hem) canviat el món. Després de molts anys de lluita, i sense deixar aquesta, moltes coses han canviat a la nostra societat, i també en el món de l’esport.

Per mala sort, encara queden moltes coses per canviar per avançar en el tema de la igualtat en la nostra societat, i evidentment, també en el món dels esports a l’aire lliure.

En aquest darrer any des de l’últim 8 de març, hem vist espectadors i aficionats a les olimpíades, desbordats per donar suport a l’escalada femenina. Dones esportistes han aconseguit marques importants, ocupant la primera pàgina de mitjans de comunicació. Hem vist més nenes que mai, practicant esport a tot el món, i algunes dones ocupant espais de gestió a federacions, formacions, refugis de muntanya…

Desafortunadament, en aquests dotze mesos des del darrer 8 de març, també hem pogut veure marques esportives cosificant les dones per a vendre més, canals informatius d’outdoor que han donat més importància a gestes fetes per homes que per nosaltres, dones que en certs campionats perceben premis quantiosament inferiors respecte als homes, dones lesbianes o transsexuals que pateixen acusament, discriminació i violència, moltes nenes esportistes que han hagut d’escoltar la típica frase «aquest és un esport per a homes», «aquesta activitat no t’anirà bé, que és molt física».

Federacions, centres de tecnificació i activitats subvencionades on a penes hi ha dones, i el terriblement famós «sostre de vidre», també en el món dels esports de muntanya.

Des de Camarasa Muntanya, volem celebrar aquest dia especial, el 8M, alegrant-nos per les fites aconseguides, però també volem mostrar la nostra reivindicació per tot el camí que ens queda per fer. Per aquest motiu, volem parlar de 8 dones que han fet activitats interessants durant aquest darrer any.

Dones que segurament han patit discriminació, acusament i inclús violència, però la seva lluita i perseverança, han fet asseure importants precedents. Dones caracteritzades per la valentia i valors esportius. Volem fer-vos un petit homenatge i agraïment a totes vosaltres.

Sílvia Vidal

El passat mes de novembre, a la ciutat de Briançon es va retre homenatge a la catalana Sílvia Vidal, durant els prestigiosos premis Piolet d’Or. En aquest sentit, els Piolets d’Or varen voler reconèixer l’enorme contribució a l’escalada de Big Wall en solitari, que durant més de dues dècades ha perfeccionat la Sílvia.

Ella és ben coneguda per les seves impressionants fites de l’escalada de resistència i artificial dur en grans parets arreu del món. Les seves ascensions més notables han estat realitzades majoritàriament en autonomia total: completament sola, sense ràdio ni telèfon, ni GPS, ni previsions meteorològiques.

Geila Macià

Durant els darrers anys hem pogut anar veient com la joveníssima Geila Macià ha evolucionat en l’escalada esportiva i no ha deixat de donar-nos notícies. Va estrenar el 8a amb 10 anys (amb Helios, a Kalymnos) amb 12 anys va resoldre el seu primer 8a+ a Montserrat, fent la via Paula, l’any 2020 es va convertir en l’escaladora més jove d’Espanya d’encadenar 8b, després d’encadenar la mítica via de Sant Benet, la Vuelo a ciegas.

Darrerament, ha encadenat Fabelita, i de nou es posiciona com la dona més prematura en encadenar 8c. Ha invertit 9 dies a encadenar-la.
El 2021 ha estat especialment productiu per la Geila, tant en roca com en competició. S’ha dedicat especialment a les competicions, en les que ha guanyat pràcticament totes les proves a les quals ha participat, en la seva categoria, la Sub14.

Rosa Agudo

L’escriptora espanyola, durant els darrers mesos ha presentat un llibre de literatura de muntanya, “Solos”.
Com és quedar-se atrapat i sol enmig d’una muntanya inhòspita? Quins pensaments creuen la teva ment quan vius una experiència al límit entre la vida i la mort? Com acceptes la fi de la vida sense una mà per agafar, sense uns ulls on sostenir’s, sense més companyia que el blanc de la neu i la negror de la nit?

Aquesta novel·la relata experiències extremes de dos escaladors atrapats en un lloc inaccessible a molts metres d’alçada, després de patir un accident mentre obren una nova via en estil alpí. Els seus camins en soledat, la seva lluita per la supervivència, les seves pors i la seva relació amb la dicotomia entre l’acceptació de la inevitable mort, present en tot moment, o l’esperança per la salvació. Un relat intens i desgarrador que et posa a la pell dels protagonistes, connectant amb la lluita més primitiva i animal per la supervivència i amb aquests trossos de vida intactes i vàlids que tots posseïm, fins en la pitjor de les situacions.

Tamara Lunger

Alpinista natural de la ciutat Italiana de Bolzano. Va començar a practicar l’equí de muntanya el 2002, i la seva primera competició va ser una cursa vertical a San Martino di Castrozza.
El dia 23 de maig del 2010, Lunger es va convertir en l’escaladora més jove (amb 23 anys, 11 mesos i 17 dies) d’arribar al cim principal del Lhotse.

El desembre del 2020, va viatjar a Pakistan per tractar l’ascens hivernal del K2, compartint estància al campament base amb l’expedició nepalí que va aconseguir el 16 de gener de 2021 arribar al cim per primera vegada en aquest període estacional.

Janja Garnbret

Escaladora eslovena especialitzada en proves de dificultat i blocs. Va guanyar quatre medalles en el campionat del món d’escalada els anys 2016 i 2018 i tres medalles al campionat Europeu d’Escalada els anys 2015 i 2017.
El 2019, l’escaladora va fer història a Hachiojj en convertir-se en la primera escaladora a guanyar el títol mundial en un mateix campionat en tres disciplines diferents: dificultat, bloc i combinada.

A més de la seva carrera d’escalada en competició, Janja Garnbret també és una escaladora en roca destacada, completant vies extremadament difícils. També va participar i va guanyar la prova d’escalada en bloc a Melloblocco el 2015.
Enguany ha passat a la història, sent la primera dona a guanyar uns Jocs Olímpics d’escalada.

Courtney Dauwalter

Ha estat la corredora femenina més ràpida a l’edició de tornada de l’Ultra Trail de Mont Blanc, després de la suspensió de la cursa l’any 2020 com a conseqüència de la pandèmia.

A més, la corredora nord-americana ha aconseguit millorar el seu propi temps rècord, el que va aconseguir l’any 2019, en més de dues hores i una 7a posició de la classificació general. Si fa dos anys Courtney era la guanyadora d’aquesta important competició alpina amb un crono de 24 h 34′, aquest 2021 ho ha fet en 22 h 30′.

Miriam Marco

És una alpinista, professora d’esquí i guia d’alta muntanya catalana. Tot i tenir estudis d’Enginyeria Tècnica Forestal, i després d’exercir professionalment com a professora d’esquí, ha esdevingut la primera dona de l’Estat espanyol que ha obtingut la titulació de guia d’alta muntanya, l’emparada per la Unió Internacional d’Associacions de Guies de Muntanya (UIAGM).

S’ha convertit en l’única dona en un món dominat pels homes. L’única dona d’entre 147 guies de muntanya a l’estat espanyol.
Aquest any 2022, enceta una nova etapa com a directora de l’Equip Femení Espanyol d’Alpinisme de la Fedme, d’aquesta forma, s’ha aconseguit que l’equip femení, sigui finalment 100% femení, una gesta molt important per a intentar rebaixar el fenomen del Sostre de vidre.

Sara Alonso

Nascuda a Donosti el 1999, ha arribat al Trail Running per a quedar-se. La jove atleta mira amb il·lusió el futur després d’una primera temporada pel record. En el seu any de debut, la Sara ha obtingut dos podis de la Golden Trail World Series, finalitzant novena de la general i demostrant que ja és una realitat del panorama internacional.

La Sara ha hagut d’aprendre a marxes forçades. El pas de la pista a la muntanya, suposa canviar rutines d’entrenament i aprendre a gestionar la llarga distancia. Mai no havia fet una cursa de més de dues hores, a més estava acostumada a entrenar sempre a l’alçada del mar i quan va començar, l’alçada li va costar.

Camarasa Muntanya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Menú