Inicació bàsica en Nivologia

Com a botiga especialitzada en material tècnic de muntanya, que engloba activitats encarades a l’escenari blanc, com, l’alpinisme, esquí de muntanya, raquetes de neu, Snow running… ens veiem obligats a difondre una mica d’informació bàsica sobre coneixements de neu i allaus.

Quan s’acosta l’hivern, durant aquest i la primavera, ens fem un fart de llogar material per a persones que s’inicien en activitats de neu. Moltes, sense coneixements del territori i encara més, sense coneixement de nivologia.

Us deixem aquí uns recursos per a apropar-vos més a aquest coneixement tant bàsic i important durant les activitats que realitzeu en àmbit hivernal.

CONEIXES L’ACNA?

L’ACNA és una entitat sense ànim de lucre fundada el 2004 amb l’objectiu de divulgar els riscos associats a la neu i les allaus. D’àmbit estatal, l’ACNA és un punt de trobada d’aficionats a la muntanya i professionals del sector.

Els seus objectius són els de Difondre, mitjançant la divulgació i la formació tècnica, els coneixements en nivologia i els perills associats a la neu: les allaus.

Recopilar informació relacionada amb la neu i les allaus, amb l’objectiu d’estar al cas de les últimes notícies i novetats del sector a nivell nacional i internacional.

Vincular els professionals que treballen en l’àmbit de la neu i les allaus amb els aficionats a la muntanya hivernal, mitjançant trobades i intercanvis d’experiències.

Donar suport als professionals que treballen en l’àmbit de la neu i les allaus, afavorint les relacions entre tècnics i associacions de països estrangers i potenciant-ne la investigació.

HAS LLEGIT EL LLIBRE “AVALANCHAS, NOCIONES IMPRESCINDIBLES”?

És el millor llibre de text sobre allaus a dia d’avui. No trobaràs en ell ni fórmules matemàtiques ni complicat vocabulari tècnic, sinó un compendi de saviesa i bones pràctiques, recopilat per un dels majors especialistes en neu i allaus del món i, sobretot, un dels millors comunicadors que té aquesta comunitat.

A l’hora de redactar butlletins de perill d’allaus, de dictar classes o d’escriure articles divulgatius, Bruce Tremper és sempre la referència, el mirall en el qual es miren gran part dels especialistes en allaus de tot el món.

PAS

Davant de la possibilitat d’un accident, hem d’anar previnguts amb el material de rescat adequat. Obligatòriament, aquest constarà del PAS, Pala, Arva i Sonda.

ARVA: Les seves característiques i funcions clau, les tecnologies actuals i factors importants en que ens hem de fixar a l’hora de comprar aquest material tant important dins l’equip bàsic de seguretat per la muntanya hivernal.

Els ARVES o DVAs són uns dispositius que poden fer fonamentalment dues coses, emetre una senyal de ràdio polsada, rebre una senyal de ràdio polsada.

És a dir, si algú queda enterrat sota la neu per una allau i porta un ARVA connectat, podrem localitzar-ho amb un ARVA connectat, podrem localitzar-lo amb un ARVA en mode receptor en seguir una de les línies de fluz de l’ona que emet. Per això, és fonamental que tots els integrants del grup portin ARVA.

Per tant, aquests dispositius són molt importants per a la recerca de víctimes d’allaus soterrades sota la neu. A més de localitzar l’accidentat, ajuden a realitzar les diferents fases de cerca de manera eficient, i així estalviar un temps valuós per a les fases de sondeig i paleig.

COM FUNCIONA UNA ARVA?

Mentre es fa l’activitat, tot el grup la aporta en mode emissor. Si es produeix una allau amb persones atrapades, els qui estan fora ho posen en mode cerca.

A partir d’aquí, i un cop captat el senyal, el dispositiu ens indica la localització de la víctima mitjançant una fletxa direccional, i un número que indica la distància a què es troba.

A més, emeten un to o xiulet que es va fent més fort i ràpid a mesura que va augmentant la intensitat del senyal.

La fletxa de direcció ens ajuda que ens mantinguem al camí de la línia de flux fins que ja no puguem reduir més la distància. En aquest moment, comença la fase de cerca fina.

Un cop localitzat, si disposeu de funció de marcatge, marcarem la víctima, perquè el nostre aparell deixi de tenir en compte aquest senyal, si hi ha altres persones a rescatar.

La Laia (@laiamalgosa), una col·laboradora de la botiga Camarasa Muntanya, recentment ha fet una formació de DVA i n’extreu les següents conclusions:

“El passat mes de gener vam realizar una pràctica amb DVA (detector víctimes allaus), una experiència que hauria de ser obligatòria per a tots aquells a qui ens agrada la neu, i hi anem sovint.

Algú podría dir que un punt feble si fem un DAFO és el preu. Però els punts forts i avantatges són infinits. Et pot salvar la vida a tu mateix, si el portes en mode emissor, i pots salvar la vida a un tercer, si el poses en mode receptor i tens la sort de trobar-lo.

Per això és important practicar amb ell, amb la pala i la sonda, que són els altres dos aparells complementaris imprescindibles. De fet, hauria de ser obligatori que tothom qui accedeix a la neu anés amb aquest pack de seguretat: DVA + pala + sonda.

Avui els DVA tenen 3 antenes i són digitals, a banda, detecten multivíctimes. Però per tot això, és imprescindible fer-ne difusió i engrescar als alpinistes i esquiadors a que ho practiquin.

És molt fàcil d’usar si es practica, de seguida s’entén la seva lògica de funcionament. Sovint portem piolets, crampons, xiulet, manta tèrmica, però això del DVA encara és el gran desconegut. I això que molta gent que fa esquí de muntanya el porta, però en desconeix el funcionament.

Llavors, de què et serveix? Forma’t, no ho dubtis, forma’t i allò que fas prendrà sentit.”

Aprèn a utilitzar el DVA i material de rescat amb una guia de confiança, apropa’t a la botiga i t’ajudem a trobar-la.

Camarasa Muntanya

1 comentari. Leave new

Molt Interessant l’article!

Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Menú