10 VÍDEOS ORIGINALS DE MUNTANYA

Sabem que corren temps difícils i que és possible que acabem fent tots i totes algun tipus de confinament preventiu a casa. Així que us proposem una selecció variada de 10 vídeos de Muntanya en obert per si voleu donar una pinzellada d’aventura als vostres dies tancats.

1. DEVILS TOWER- CATHERINE DESTIVELLE (26 min)

Encetem la llista amb un clàssic que sempre ve de gust repetir per la seva originalitat i verticalitat.

SPOILER : És més espectacular que l’Alex Honnold a FREE SOLO !

Pels qui no l’hagueu vist, és una clara declaració d’intencions del que va ser una de les millors escaladores/alpinistes de la història i la proliferació de referents femenins en un món molt masculinitzat com era el de l’escalada. Pell de gallina assegurada

2. ASCENSION (7min)

Relat curt però intens, ambientat a principis del segle XX protagonitzat per dos alpinistes que ascendeixen una muntanya verge.

Amb els escassos 7 minuts de duració hom es pot percatar de l’escènsia de l’alpinisme i del romanticísme intrínsec que crema al cor de tot aventurer de l’alta muntanya. Tendre i simbòlica.

3. ZABARDAST (54 min)

Increíble aventura sobre els esquís a la serralada del Karakoram.

Pocs esquiadors s’atreveixen amb baixades (i les seves corresponents pujades) tan tècniques i atrevides a muntanyes de quasi 6000 metres. Una històra adrenalinica on es relata amb detall i espectaculars imatges els entrebancs d’una expedició de tal dimensió i farà les delícies de tot esquaidor d’alta muntanya o freerider.

4. RISE (14 min)

Entranyable, senzilla i preciosa història de l’ascensió de la via de roca sense expansions mai escalada.

L’Italià Jacopo Larcher ens explica de la forma més humana i sincera el procés per encadenar el primer 9a de roca protegit només amb assegurançes flotants. Més enllà de l’escalada tècnica relata a parts iguals com és la via i com la comunitat escaladora de la zona es volca a donar-li suport. Un vídeo que us agradarà independentment que sigueu amants o no de l’escalada en roca.

5. K2- EXPEDICIÓ CATALANA A LA MAGIC LINE (43 min)

La linia més espectacular en la muntanya més espectacular en la serralada més espectacular del món.

Expedició (2004) formada pels catalans Óscar Cadiach, Manel de la Matta, Jordi Tosas, Jordi Corominas y Valentín Giró a l’aresta que captiva qualsevol esperit alpinista situada al final de la vall de la glacera del Baltoro. Escalada en majúscules a una de les vies més difícils del planeta on hi tenim tots els components de l’alpinisme representats. Dolor i alegrai conviuen en una aventura molt ben documentada que ens farà gaudir d’una muntanya russa d’emocions.

6. PARAD-ICE – PAU ESCALÉ (28min)

Fanatisme. És la millor paraula per descriure aquest vídeo on l’escalador en gel Pau Escalé descriu d’una manera especialment profunda la seva manera de viure.

Independentment de que hagis ecalat mai en gel o no aquest curtmetratge val la pena, almenys, una visualització. Un relat sincer d’una persona obsessionada amb l’escalada en gel que et fa reflexionar sobre el sentit de la vida i com aprofitem el nostre temps. No apta per a cardíacs ni gent amb “la pell molt fina”.

7. OVER TIME- SAMMY CARLSON (7 min)

Una película pes amants de la neu pols que et farà viure de la forma més propera les sensacions més extremes sobre uns esquís.

Seguint amb la tònica reflexiva de la gestió del nostre temps, d’aquesta película n’hem de destacar la manera com la càmera ens fa viure amb el màxim realisme les sensacions que experimenta aquest esquiador extrem. Trucs, girs, neu pols, corredors … Imatges captivadores que ens faran quedar embadalits davant la pantalla.

8. MOOSE’S TOOTH – DANI ARNOLD & DAVID LAMA (8 min)

Alpinisme modern, tècnic, ràpid i compromès. Un curtmetratge adrenalínic que et farà viure d’aprop l’alpinisme a les parets més verticals d’Alaska.

Com poden pujar per aquí ? Tantes vegades que miris aquesta película, tantes vegades et faràs aquesta pregunta. Amb un estil impecable, dos dels alpinites més rellevants del segle XXI ascendeixen i documenten amb qualitat una ascensió inversemblant al llarg de 3 dies penjant d’una paret vertical plena de glaç, neu i roca. De la mateixa manera que un músic de Jazz improvitza una partitura aquests dos artistes de la vertical improvitzen una coreografia harmònica amb la paret que els porta fins dalt al cim.

9. SILBERGEIER- NINA CAPREZ (18 min)

Oi que escalem per divertir-nos ? Doncs aquí un clar exemple de com intentar una de les vies de roca més difícils de Suïssa amb un bon toc d’humor i diversió.

L’escaladora Nina Caprez acompanyada de Cedric Lachat comparteixen una divertida aventura sobre les minúscules regletes que conformen la paret del Ratikon i ens mostren com pot ser de divertit el procés de pujar per una via d’alta dificultat. Contrastos entre escaladors donant el màxim de si i ovelles pasturant en prats verds amb tota la tranquilitat del món conformen un vídeo que farà les delicies dels escaladors en roca.

10. MALEÏDA 1882 (56 min)

L’any 1882, Jacint Verdaguer decideix pujar el cim més alt dels Pirineus, la Maleïda, per escriure la seva propera gran obra, Canigó. La pel·lícula recrea amb absoluta fidelitat la travessa pirinenca del poeta, tot descobrint la vessant més aventurera i muntanyenca del personatge català.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/el-documental/maleida/video/6042007/

Esperem que us agradin i que les coneguessiu poc o per així haver-vos donat una mica de novetat dins d’uns dies enterbolits per la pandèmia. Us desitgem salut a vosaltres i als vostres familiars i esperem veure’ns aviat a la boitga o a la muntanya.

Llistat videos:

  1. DEVILS TOWER- CATHERINE DESTIVELLE (26 min)
  2. ASCENSION (7min)
  3. ZABARDAST (54 min)
  4. RISE (14 min)
  5. K2- EXPEDICIÓ CATALANA A LA MAGIC LINE (43 min)
  6. PARAD-ICE – PAU ESCALÉ (28min)
  7. OVER TIME- SAMMY CARLSON (7 min)
  8. MOOSE’S TOOTH – DANI ARNOLD & DAVID LAMA (8 min)
  9. SILBERGEIER- NINA CAPREZ (18 min)
  10. MALEÏDA 1882 (56 min)

Esperem que els disfruteu, i si teniu alguna suggerència no dubteu en compartir-la als comentaris!

Arnau Martinez Cervelló – Camarasa Muntanya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Menú