Dones i alpinisme

En l’àmbit de les muntanyes, igual que en la resta de llocs i aspectes de la vida, les dones hem quedat moltes vegades excloses d’organitzacions, concentracions, reunions… moltes vegades se’ns ha utilitzat en un segon pla com a acompanyant d’aquell home fort, intel·ligent, valent, i ens ha tocat la part d’esperar, patir o preparar la casa a la tornada d’aquells que surten a fer activitat a l’aire lliure o a treballar.

Però és cert que…

Des de fa anys, i des de l’inici de l’alpinisme, hi ha hagut dones revolucionàries que s’han fet sentir, a voltes sense voler fer repercussió, però és importat esmentar alguns noms en femení, que han fet activitats o accions que han aconseguit impulsar el feminisme també al món de les activitats tècniques. Coneguem doncs quatre dones, algunes de casa, que han revolucionat d’una forma o d’una altra el món femení de les muntanyes, i que el que sabem segur, és que han deixat bocabadats a molts homes, tot trencant barreres de prejudicis, que malauradament encara patim moltes de nosaltres en el nostre dia a dia.

N’és el cas de Lucy Walker, Alpinista britànica, va ser una de tantes els noms no han sobreviscut malgrat haver estat també una de les moltes que han intentat trencar la barrera del gènere als cims. Walker va ser la primera dona que va pujar al Cerví; la qual cosa va ser socialment molt més complicat d’entendre pel simple fet que aquesta dona va néixer i va morir al segle XIX. Va completar un total de 98 expedicions arreu del món. El 1909 es va convertir en membre del Ladies Alpine Club, on la van aclamar com la pionera de les muntanyes

Wanda Rutkiewicz Amb una voluntat i tenacitat sobradament demostrades durant tota la seva carrera, la seva exigent manera d’escalar muntanyes passava per no permetre el més mínim error que induís a pensar en consideracions especials cap a ella per a pertànyer al sexe femení. Va escalar grans vies clàssiques dels Alps, i va realitzar la primera hivernal femenina a la nord del Cerví el 1978, també va coronar vuit cims de vuit mil metres.

Maria Antònia Simó, considerada la primera escaladora catalana.

Maria Antònia Simó Fou pionera de l’escalada femenina a l’Estat espanyol. Feu nombroses primeres absolutes, estatals i femenines a Montserrat, el Pedraforca, els Pirineus, els Picos de Europa, Gredos, els Alps i l’Atles. En destaquen la primera escalada femenina de la cara sud-oest de l’Anayet (1942), la primera hivernal a la Canal Roja (1946) i l’obertura d’una nova via d’escalada a l’agulla petita d’Amitges (1950). El 1960 aconseguí la primera escalada absoluta i en cordada exclusivament femenina al tuc des Hemnes (Val d’Aran), amb Olga Carreras

Júlia Busquets, la jove Catalana, molt motivada per l’alpinisme, ha estat tecnificada al GFTAC i posteriorment al CTAC, i sovint amb la seva alegria i un somriure a la cara, aconsegueix gestes tan importants com escalar en solitari la columna de Picazo del Pedraforca o assolir cims verges per esperons elegants als Andes, o al Pirineu, o simplement aconsegueix impulsar a altres noies que sovint pensen que no poden assolir un repte. També ha organitzat alguna xerrada sobre l’alpinisme en femení amb companyes de cordada.

Aquestes dones, els seus noms, les activitats que han realitzat i el progrés que han aconseguit volent o sense voler, han fet una embranzida el feminisme al voltant de les muntanyes, però som conscients que queda un llarg camí per resoldre. Segur que entre totes, amb constància i mantenint la lluita viva, aconseguirem l’objectiu de la igualtat de gènere arreu.

Des del Camarasa Muntanya volem condemnar tota actitud masclista i animem a les noies de practicar l’esport que us agrada, d’assolir aquells cims que us fan somiar i de fer-ho de forma lliure, acompanyades d’altres dones i sempre seguir lluitant per aquest somni.

Núria Garcia Martí - Camarasa Muntanya - 05 de Març del 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Menú