Bernat Canyameres a la Fliposis (MD+/A3) en Solitari amb dinou anys.

Un dia com avui, en Bernat Canyameres escala la via Fliposis (MD+/A3) de la paret de Catalunya o Mont-Rebei, una via on predomina bàsicament l’escalada en artificial, la disciplina antagònica d’aquest noi de tan sols dinou anys, que ja ens va sorprendre a l’edat de quinze quan va aconseguir encadenar la seva primera via de vuitè grau.

Fa tant sols uns mesos...
Bernat Canyameres

En Bernat juntament amb l‘Arnau Martínez i en Bru Busom van escalar la via Arrels de Cel pràcticament en lliure, aquesta va ser la via número disset del recompte de vies que fem els escaladors quan escalem a la zona, la divuitena va ser la Cor Salvatge. En Bernat ens explica que tenia ganes de fer la via número dinou, què son els anys que té, ja que tot i semblar un nen, sovint una part romàntica del seu cervell eixelebrat ens deixa boca-badats amb activitats com aquesta.

La Fliposis és una fantàstica via on tots els llargs són bons i divertits, una roca més mediocre als primers metres deixa pas a un sostre d’uns set o vuit metres i acaba amb uns llargs de roca excel·lent i amb un ambient de paret de primera. Tot i ser una via prou laboriosa, on sovint les cordades s’hi estan un parell de dies a causa de la complexitat dels emplaçaments, en Bernat només ha invertit vuit hores en resoldre tots els llargs d’aquest traçat

Llarg tècnic

Deixem que en Bernat ens expliqui quatre coses de la via i dels sentiments que aquesta modalitat li transmeten:

“La Fliposis és la típica via que veus sempre des del prat, que té quelcom que et crida. Els solitaris tenen alguna cosa molt especial, escalar amb company és brutal, però poder trobar-te sol a la paret i agafar tot el compromís és increïble. Acabes progressant pel teu propi fanatisme, passió, estima, motivació o com vulguis dir-ne, i això n’és alguna cosa única, ja que tot depèn de tu. Això és el que més em crida d’aquesta modalitat. Escalant sempre ens busquem nous objectius, sona molt típic però és cert i no hi ha cap altra explicació per argumentar el que fem. Potser la Fliposis ha estat un altre petit pas cap a la millora i ampliació dels meus coneixements.”

Fliposis

La Fliposis llarg a llarg en solitari:

Després de la ja habitual pujada al pi, i de fer uns quants “pegues” a l’estructura de llançaments que vàrem instal·lar a un arbre de la plaça, els participants, molts d’ells vinguts d’arreu del territori, varen obtenir un obsequi de la marca Camp.

El primer llarg consta d’un pas inicial i una travessa caminant, ell recomana fer-ho sense corda. El segon llarg, són vint metres de fissura molt bonics, fàcil i amb roca bona, a més està equipat i la reunió es fa a la rapissa dels Francesos, que la descriu com a còmode per bivaquejar. S’endinsa en el tercer llarg una mica trencat, on assegura que amb tres pitons es passa i afirma que és possible de fer en lliure si hagués algun pitó més. El quart llarg el deixa amb ganes de volar, és impressionant, hi ha bastant de material fixat, tot i que hi ha algun pont de roca bastant petit. Actualment amb un joc de Totems es passa, la entrada a la reunió consta d’una fissura amb roca excel·lent. El cinquè llarg de plàca desequipat. La lògica del lliure l’ha portat a fer una travessa des de la reunió cap a la dreta seguint una línia de regletes, i després recte amunt. En aquest llarg ha col·locat un parell de pitons per assegurar la jugada. El sisè i darrer llarg és el més equipat. Hi ha bastants espits i algun pitó, tot i això ha utilitzat un friend mitjà a la darrera fissura.
En resum, una magnífica via, unes sensacions brutals i ja mirant un proper objectiu.

El material
Ha utilitzat un total de 4 pitons dels 20 que duia al petate, un parell de ganxos “Kop de Gas, tascons petits, un joc de Totems i el Camalot del 2. Tot i que coneixent-lo, sabem que ha escaquejat algun pas tot sucant magnesi.

Per acabar volem animar al Bernat perquè segueixi gaudint de la manera que ho fa i de les coses que fa. Ja que estem convençuts de què a la muntanya no hi anem a competir, hi anem a gaudir, i a respectar-la el màxim possible.

Núria Garcia Martí - Camarasa Muntanya - 03 de Febrer del 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Menú